1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bitkisel Üretim 2.Tahmini, 2025

Bitkisel Üretim 2.Tahmini, 2025

featured
bitkisel-uretim-2-tahmini-2025.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi

Üretim miktarlarının, 2025 yılı ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) %10,4, sebzelerde %0,8, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %30,4 oranında azalacağı tahmin edildi. Buna göre, yaklaşık üretim miktarlarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 67,1 milyon ton, sebzelerde 33,3 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 19,8 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü.

Bitkisel üretim, 2024, 2025


Tahıl üretiminin 2025 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2025 yılında bir önceki yıla göre %12,4 oranında azalarak yaklaşık 34,2 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin %13,9 oranında azalarak 17,9 milyon ton, arpa üretiminin %25,9 oranında azalarak 6 milyon ton, çavdar üretiminin %20,9 oranında azalarak yaklaşık 203 bin ton, yulaf üretiminin %22,3 oranında azalarak 303 bin ton, mısır üretiminin ise %4,9 artarak 8,5 milyon ton olacağı öngörüldü.

Kuru baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 406 bin ton, 247 bin ton ve 230 bin ton olacağı tahmin edildi. Yumru bitkilerden patatesin ise bir önceki yıla göre %13,0 oranında azalarak 6 milyon ton üretileceği tahmin edildi.

Yağlı tohumlardan soya üretiminin %17,4 oranında azalarak yaklaşık 149 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise %17,6 oranında azalışla yaklaşık 1,8 milyon ton olacağı öngörüldü.

Şeker pancarı üretiminin %4,1 oranında azalarak 21,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Sebze üretiminin 2025 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi

Sebze ürünleri üretim miktarının 2025 yılında bir önceki yıla göre %0,8 azalarak yaklaşık 33,3 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Sebzeler grubu ürünlerinden karpuzda %8,3, kuru soğanda %2,6, kavunda %17,5 oranında üretim artışı; domateste %7,6, salçalık kapya biberde %6,3, taze fasulyede %8,3 oranında üretim azalışı olacağı tahmin edildi.

Meyve üretiminin 2025 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2025 yılında bir önceki yıla göre %30,4 oranında azalarak yaklaşık 19,8 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Meyveler grubunda, bir önceki yıla göre elmada %48,3, çilekte %1,9, şeftalide %46,1, nektarinde %44,1, kirazda %70,6, üzümde %24,5 üretim azalışı öngörüldü.

Turunçgil meyvelerinden mandalinada %7,1 oranında üretim artışı beklenirken, portakalda %15,0, limonda %34,8 oranında üretim azalışı öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta %38,5, cevizde %38,1, Antep fıstığında %61,1 oranında üretim azalışı olacağı tahmin edildi.

Geçen yıla göre muz üretiminin %1,6, zeytin üretiminin ise %34,7 azalacağı öngörüldü.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bitkisel Üretim 2.Tahmini, 2025

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kuten Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin