1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye, İş Makinelerinde Küresel Oyuncu

Türkiye, İş Makinelerinde Küresel Oyuncu

featured
turkiye-is-makinelerinde-kuresel-oyuncu.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından, Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi iş birliğinde hazırlanan MegaTrends2030 raporu, Türkiye’nin makine sektöründeki küresel sıçrayışını verilerle ortaya koydu.

MegaTrends2030 raporuna göre, Türkiye, inşaat ve madencilik makineleri ihracatında son 20 yılda %130’un üzerinde büyüme sağlayarak yıllık 2,4 milyar dolar ihracat seviyesine ulaştı. Türkiye, 2011-2017 ve 2017-2023 dönemlerinde küresel pazar payını artırabilen sayılı ülkelerden biri olmayı başardı.

İhracattaki bu büyümenin %36,9’u parça ve aksam segmentinden gelirken, özellikle “toprak, taş, metal cevheri ayıklama ve eleme makineleri” alt sektöründe pazar payı %2,3’ten %3,64’e yükseldi. CMS analizleri, bu başarının temelinde artırılmış rekabetçilik, üretim kalitesi, lojistik avantajlar ve teknolojik uyum bulunduğunu gösteriyor.

-Makine talebinde afet sonrası dinamizm

İMDER satış ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tescil verileri, 2021 sonrası dönemde makine talebinin hız kesmediğini ortaya koyuyor. Mevcut envanterin %72,8’i malzeme taşıma ve hafriyat makinelerinden oluşuyor. Ayrıca, afet sonrası yenileme ihtiyaçları, makine yaş ortalamasında düşüşe neden olmuş durumda.

MegaTrends2030’un öne çıkardığı gelecek vizyonu içerisinde; Afet sonrası yeniden inşa ve dirençli kentleşme, Suriye ve Pasifik bölgesi merkezli uluslararası yeniden inşa süreçleri,yeşil ve dijital ikiz dönüşüm, konut krizine karşı sosyal ve uygun fiyatlı yapı politikaları, KOBİ’lere özel ölçek uyum teşvikleri gibi konular yer aldı.

“Türkiye artık sadece makine üretmiyor; geleceği inşa eden vizyonu da ihraç ediyor” tespitinin yapıldığı raporda, sektör için atılması gereken stratejik adımlar arasında ise şu unsurlara dikkat çekti: Ar-Ge yatırımları ve Living Lab uygulamaları,elektrikli/hibrit iş makineleri ile otonom sistemlerin geliştirilmesi, BIM ve saha dijitalleşme yetkinlikleri, çok modlu lojistik merkezleri (örneğin Cizre) ve yeşil tahvil gibi sürdürülebilir finansman araçlarının yaygınlaştırılması. 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye, İş Makinelerinde Küresel Oyuncu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kuten Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin